Η βαριατρική χειρουργική επέμβαση είναι μια διαδικασία που σώζει ζωές, με την οποία θα χάσετε βάρος, θα μειώσετε τις συννοσηρότητές σας και θα δείχνετε και θα αισθάνεστε καλύτερα. Αλλά για να είναι επιτυχής μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή σας. Ακούγεται αρκετά εύκολο, αλλά είναι; Η αλλαγή είναι δύσκολη, ειδικά για όσους έχουν περάσει μεγάλο μέρος της ζωής τους χωρίς υγιή σχέση με το φαγητό. Η ύπαρξη στόχων και ενός σχεδίου είναι απαραίτητη για τη διαχείριση αυτής της αλλαγής.
Οι επεμβάσεις γαστρικής παράκαμψης Roux-en-Y (RYGB), γαστρεκτομής μανικιού (SG) και χολοπαγκρεατικής εκτροπής με διακόπτη δωδεκαδακτύλου (BPD/DS) αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το στομάχι χειρίζεται την τροφή, δημιουργώντας περιορισμό, δυσαπορρόφηση ή και τα δύο, πράγμα που σημαίνει ότι θα προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες με την πάροδο του χρόνου. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα σας δοθεί ένα πρόγραμμα γευμάτων μετά την επέμβαση και θα αυξήσετε σιγά-σιγά την πρόσληψη τροφής καθώς θα προχωράτε στα διάφορα στάδια της δίαιτας. Η βαριατρική δίαιτα είναι ένα κρίσιμο διατροφικό σχέδιο για τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση, δίνοντας έμφαση στα είδη των τροφίμων και στην πρόσληψη θερμίδων που απαιτούνται πριν και μετά την επέμβαση.
Επειδή το στομάχι είναι πλέον μικρότερο, θα χρειαστείτε λιγότερες θερμίδες για να αισθανθείτε χορτάτοι. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη σύγχυση γύρω από τις κατευθυντήριες γραμμές διατροφής μετά την επέμβαση και το πόσες θερμίδες χρειάζονται μετά το γαστρικό μανίκι και τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Οι διατροφικές οδηγίες και οι διατροφικές ανάγκες μετά την επέμβαση, όπως αυτές για τη γαστρική παράκαμψη και τη χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού, είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η επιτυχής αποκατάσταση και η απώλεια βάρους. Διαβάστε παρακάτω για την απάντηση!
Πόσες θερμίδες θα πρέπει να καταναλώνω μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση;
Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το πόσο και τι πρέπει να τρώτε μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος αριθμός θερμίδων που πρέπει να προσλαμβάνετε σε καθημερινή βάση δεν είναι τόσο απλός. Δεν διαθέτουμε ακόμη μια επικυρωμένη εξίσωση πρόβλεψης για την εκτίμηση των θερμιδικών αναγκών των ασθενών μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Ως εκ τούτου, οι όποιοι στόχοι θερμίδων σας έχουν δοθεί ή έχετε διαβάσει γι' αυτούς δεν βασίζονται σε ισχυρά επιστημονικά στοιχεία. Επίσης, η πρόσληψη θερμίδων θα αλλάξει καθώς περνούν οι μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Τα μεγέθη των μερίδων θα αρχίσουν να αυξάνονται- αυτό είναι αναμενόμενο και απολύτως φυσιολογικό. Θα πρέπει να εστιάζετε περισσότερο στην ποιότητα των τροφίμων που επιλέγετε παρά στην ποσότητα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα νέα σας συνθήματα πείνας, καθώς και τα συνθήματα κορεσμού. Η εστίαση δεν θα πρέπει να είναι στην καταμέτρηση του συγκεκριμένου αριθμού θερμίδων που καταναλώνετε, αλλά στην προώθηση μιας δια βίου αλλαγής και όχι απλώς μιας ακόμη μη βιώσιμης δίαιτας. Ωστόσο, η παρακολούθηση της ημερήσιας θερμιδικής σας πρόσληψης είναι ζωτικής σημασίας στο πλαίσιο των μετεγχειρητικών διατροφικών οδηγιών για τους ασθενείς με γαστρική παράκαμψη, ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι αρκετά χαμηλή ώστε να διευκολύνεται η ταχεία απώλεια βάρους, καλύπτοντας παράλληλα τις ατομικές διατροφικές ανάγκες.
Η βαριατρική χειρουργική επέμβαση μειώνει την ποσότητα τροφής που μπορείτε να καταναλώσετε. Ωστόσο, δεν επηρεάζει τη διατροφική ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνετε. Η καταμέτρηση θερμίδων δεν είναι η πιο χρήσιμη, καθώς οι επιλογές με τις χαμηλότερες θερμίδες δεν είναι πάντα οι πιο θρεπτικές. Επειδή η ποσότητα είναι περιορισμένη, πρέπει να επικεντρωθούμε στο να διασφαλίσουμε ότι η ποιότητα είναι υψηλή. Εάν πρέπει να έχετε ένα εύρος θερμιδικών στόχων για να σας κρατήσει σε καλό δρόμο, σας καλύπτουμε. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχουν εξειδικευμένα διατροφικά σχέδια και πόροι για τους βαριατρικούς ασθενείς, ώστε να διασφαλίζεται η λήψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
Η τυπική πρόσληψη θερμίδων για την πρώτη εβδομάδα μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι περίπου 400 kcal/ημέρα. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, θα σας χορηγηθεί ένα μεταχειρουργικό πρόγραμμα γευμάτων το οποίο πιθανότατα θα είναι εξ ολοκλήρου υγρό για να βοηθήσει στη διαδικασία γαστρεντερικής επούλωσης. Η δίαιτά σας θα προχωρήσει και θα προχωρήσετε από πολτοποιημένες σε μαλακές τροφές, προτού επανέλθετε σε δίαιτα στερεών τροφών. Μέχρι τις εβδομάδες 3-4, το θερμιδικό σας εύρος θα είναι 600-800 kcal/ημέρα και θα πρέπει να στοχεύετε σε 60-80 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Αρκετούς μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς θα πρέπει να καταναλώνουν 1.200-1.500 kcal/ημέρα, εξακολουθώντας να εστιάζουν σε 60-80 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Οι περισσότεροι ασθενείς θα καταναλώνουν περίπου 1.500 έως 1.800 kcal/ημέρα 6 μήνες μετεγχειρητικά και μακροπρόθεσμα. Όπως μπορείτε να δείτε, η πρόσληψη θερμίδων θα αυξηθεί επίσης ελαφρώς. Επιπλέον, μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων είναι συχνά απαραίτητη για τα άτομα που προετοιμάζονται για βαριατρική χειρουργική επέμβαση, η οποία συνήθως περιλαμβάνει 450-700 θερμίδες την ημέρα υπό ιατρική παρακολούθηση για να διευκολυνθεί η απώλεια βάρους και να βελτιωθούν τα χειρουργικά αποτελέσματα.
Παρακάτω παρατίθενται χρήσιμες συμβουλές για να διατηρήσετε την πορεία σας
:- Αποφύγετετο τσιμπολόγημα. Το να τρώτε ένα σνακ μεταξύ των γευμάτων όταν πεινάτε είναι απολύτως εντάξει, αλλά το τσιμπολόγημα ή το φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω πλήξης, κούρασης κ.λπ. μπορεί να εμποδίσει τα αποτελέσματά σας και να σας εμποδίσει να χάσετε βάρος.
- Τρώτε πρώτα πρωτεΐνες. Στόχος σας είναι να καταναλώνετε τουλάχιστον 60 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε μέρα. Δεδομένου ότι τρώτε λιγότερο φαγητό, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια καλή πηγή πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα (αυγά, άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, φασόλια ή γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά).
- Τρώτε αργά. Κάθε γεύμα θα πρέπει να διαρκεί 20-30 λεπτά. Αν τρώτε πολύ γρήγορα, μπορεί να φάτε πάρα πολύ πριν συνειδητοποιήσετε ότι χορτάσατε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, εμετό και/ή πόνο ή πίεση στον ώμο ή στο άνω μέρος του θώρακα.
- Τρώτε μικρές ποσότητες. Δεν θα πρέπει να τρώτε περισσότερο από ένα φλιτζάνι φαγητό ανά γεύμα. Εάν τρώτε μεγαλύτερες μερίδες, κινδυνεύετε να πάρετε βάρος και να τεντώσετε το πουγκί σας με την πάροδο του χρόνου. Η χρήση μιας ζυγαριάς για να ζυγίζετε το φαγητό σας θα σας βοηθήσει.
- Εισάγετε αργά νέες τροφές. Δοκιμάστε να προσθέσετε ένα νέο τρόφιμο κάθε φορά, ώστε να μπορείτε να προσδιορίσετε ποιες τροφές μπορείτε και ποιες όχι. Ορισμένες τροφές μπορεί να σας προκαλέσουν προβλήματα μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση, αν και αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με συγκεκριμένες τροφές.
- Αποφύγετε τη ζάχαρη και τα λιπαρά. Όταν τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή με άπαχες πρωτεΐνες, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα, δεν θα έχετε χώρο για τα λιγότερο πυκνά σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα. Δοκιμάστε να ακολουθήσετε τον κανόνα 10 επί 10. Τρώτε τρόφιμα που έχουν λιγότερα από 10 γραμμάρια λίπους και 10 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα.
Και ορίστε. Αυτός είναι ο οδηγός σας για τους θερμιδικούς στόχους και τις διατροφικές οδηγίες μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Παρόλο που μπορεί να σας φανεί συγκεχυμένος στην αρχή, θα είστε απολύτως εντάξει εφόσον τον ακολουθήσετε και ακούτε τι σας συμβουλεύουν οι επαγγελματίες υγείας σας. Παρακαλούμε να θυμάστε ότι πρόκειται απλώς για κατευθυντήριες γραμμές. Για να επιτύχετε την επιτυχία στο ταξίδι της ευεξίας σας, πρέπει να βρείτε τις κατευθυντήριες γραμμές που λειτουργούν καλύτερα για εσάς και τη μακροπρόθεσμη επιτυχία σας. Το ταξίδι του καθενός είναι διαφορετικό και οι δικές σας κατευθυντήριες γραμμές μπορεί να μην είναι ίδιες με αυτές κάποιου άλλου.
Παραπομπές:
- Jeffrey I. Mechanick et al. / Surgery for Obesity and Related Diseases 16 (2020) 175-247
- Sherf Dagan S, Goldenshluger A, Globus I, et al. Nutritional recommendations for adult bariatric surgery patients: clinical practice. Adv Nutr 2017;15:382-94.
- Lim HS, Kim YJ, Lee J, Yoon SJ, Lee B. Establishment of Adequate Nutrient Intake Criteria to Achieve Target Weight Loss in Patients Undergoing Bariatric Surgery. Nutrients. 2020;12(6):1774. Published 2020 Jun 14. doi:10.3390/nu12061774
- Kanerva N, Larsson I, Peltonen M, Lindroos AK, Carlsson LM. Μεταβολές στη συνολική ενεργειακή πρόσληψη και στη σύνθεση των μακροθρεπτικών συστατικών μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση προβλέπουν τη μακροπρόθεσμη έκβαση του βάρους: ευρήματα από τη σουηδική μελέτη για τα παχύσαρκα άτομα (SOS). Am J Clin Nutr. 2017;106(1):136-145. doi:10.3945/ajcn.116.149112
- Vanoh D, Shahar S, Mahmood NR. Συσχέτιση μεταξύ της επάρκειας των θρεπτικών συστατικών και των ψυχοκοινωνικών παραγόντων με το συνολικό ποσοστό απώλειας βάρους μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Asia Pac J Clin Nutr. 2015;24(4):610-619. doi:10.6133/apjcn.2015.24.4.11